De wetgeving rondom dashcams in Nederland en andere landen.

De wetgeving rondom dashcams in Nederland en andere landen.

Het gebruik van dashcams, ofwel camera's die continu beelden opnemen tijdens het rijden, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze zorgen voor een gevoel van veiligheid, helpen bij het vastleggen van belangrijke gebeurtenissen zoals verkeersongevallen, en kunnen als bewijs dienen in juridische geschillen. Maar het gebruik van een dashcam kan ook juridische problemen opleveren, vooral als het gaat om privacywetgeving. In deze blog gaan we dieper in op de wetgeving rondom het gebruik van dashcams in Nederland en andere landen, met speciale aandacht voor privacykwesties.

Wetgeving in Nederland

1. Privacy en de AVG

Volgens de AVG mogen beelden van andere mensen niet zomaar openbaar gedeeld wordenzonder hun toestemming. Dit betekent dat het delen van dashcambeelden op sociale media of op andere openbare platformen, waarop mensen duid
elijk herkenbaar zijn, in strijd kan zijn met de privacywetgeving. Het filmen van mensen op de openbare weg kan ook als een inbreuk op hun privacy worden beschouwd, vooral als de opnames kunnen worden geïdentificeerd als zijnde van specifieke personen.

Uitzondering: In gevallen waar de beelden dienen als bewijs voor een incident, zoals een verkeersongeval, kunnen ze als gerechtvaardigd worden beschouwd, mits ze niet verder worden verspreid dan noodzakelijk voor de afhandeling van de zaak.

2. Filmen op de Openbare Weg

Filmen op de openbare weg is in principe toegestaan, zolang het geen privé-eigendommen of mensen in privésituaties betreft. Het opnemen van beelden van andere weggebruikers is toegestaan zolang deze niet op een manier worden gedeeld die inbreuk maakt op hun privacy.

3. Opnames van Geluiden

In Nederland is het belangrijk om te weten dat het opnemen van geluid in een voertuig, zonder toestemming van de gesprekspartners, in sommige gevallen kan worden beschouwd als een schending van de privacy. Dit kan vooral een probleem zijn bij gesprekken tussen de bestuurder en passagiers.

4. Gebruik van Dashcambeelden als Bewijs

Dashcambeelden kunnen in Nederland als bewijs worden gebruikt bij verkeersongevallen, maar alleen als ze rechtsgeldig zijn verkregen en het belang van het bewijs zwaarder weegt dan de privacy van de betrokkenen. Dit betekent dat beelden die in een rechtszaak of verzekeringskwestie worden gebruikt, vaak niet openbaar mogen worden gedeeld.

Wetgeving in Andere Landen

De wetgeving met betrekking tot dashcams varieert sterk van land tot land. In sommige landen is het gebruik van dashcams strikt gereguleerd, terwijl het in andere landen vrijwel ongecontroleerd is. Hier zijn enkele voorbeelden van de wetgeving in andere landen: 

Naar andere landen | Expatverzekering.nl

1. Duitsland

In Duitsland gelden strenge regels voor het gebruik van dashcams. Volgens de Duitse wet op de gegevensbescherming mogen beelden alleen worden vastgelegd in situaties waarbij er geen privé-inbreuk plaatsvindt. Het filmen van andere weggebruikers in verkeerssituaties is toegestaan, maar het openbaar delen van de beelden is verboden, tenzij het specifiek voor juridische doeleinden wordt gebruikt, zoals bij de afhandeling van een verkeersongeval.

2. Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn er per staat verschillende regels. In veel staten mag je een dashcam gebruiken zonder dat je daarvoor speciale toestemming nodig hebt. Beelden van de openbare weg mogen vaak vrij gedeeld worden, maar sommige staten hebben strenge regels als het gaat om het opnemen van gesprekken. In sommige staten mag je bijvoorbeeld niet zomaar gesprekken opnemen zonder toestemming van de andere persoon.

3. Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is het gebruik van dashcams in principe toegestaan. Beelden die je opneemt mogen meestal worden gebruikt als bewijs bij een ongeluk. Maar ook hier geldt dat je de privacy van anderen moet respecteren. Het is belangrijk om te weten dat het delen van beelden met anderen, bijvoorbeeld op sociale media, meestal niet is toegestaan als daar mensen duidelijk zichtbaar op staan.

4. Oostenrijk

In Oostenrijk is het gebruik van dashcams verboden voor privégebruik, tenzij het gebruik specifiek is toegestaan door de autoriteiten voor een juridische zaak. Het filmen van mensen zonder hun toestemming wordt gezien als een schending van de privacywetgeving, en het openbaar delen van beelden is strikt verboden.

5. Frankrijk

In Frankrijk zijn er strikte regels voor het gebruik van dashcams, met name wat betreft het filmen van andere mensen. Het filmen van andere weggebruikers zonder hun toestemming kan in strijd zijn met de Franse privacywetgeving, en het openbaar delen van dergelijke beelden kan leiden tot zware boetes. Dashcambeelden mogen alleen worden gebruikt als bewijs in rechtszaken, maar het is belangrijk om te zorgen dat de privacy van anderen niet wordt geschonden.

6. Luxemburg

In Luxemburg geldt dat het filmen van mensen zonder hun toestemming verboden is, wat het gebruik van dashcams beperkt. Het openbaar delen van beelden zonder de expliciete toestemming van de gefilmde personen kan als een inbreuk op de privacy worden beschouwd, wat juridische consequenties kan hebben.

Terug naar blog